Kurkumina dawno już przestała być znana tylko jako  barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz jako przyprawa w kuchni indyjskiej.

Obecnie zainteresowanie naukowców i badaczy tą substancją diametralnie rośnie. Choć medycyna naturalna z kurkuminy korzysta od tysięcy lat, to wielu z nas, w tym także medycy odkrywają ją na nowo !  Jednak jak w pełni wykorzystać te naturalne moce kurkuminy, skoro pomimo tylu pozytywów zdaje się mieć ona jedną znaczącą wadę – słabą przyswajalność?

Kurkumina należy do grypy związków polifenolowych (kurkuminoid) i stanowi najcenniejszy naturalny składnik znajdujący się w kłączu kurkumy. To głównie przez ten związek roślinna ta jest skarbnicą zdrowia. Spoglądając na listę prozdrowotnych korzyści kurkuminy można odnieść wrażenie, że upora się z niemal każdym zaburzeniem w organizmie i nie jest to wcale dalekie od prawdy. Charakteryzuje się ona bowiem bardzo silną aktywnością przeciwzapalną, przeciwbakteryjną, przeciwutleniającą.  Swoje szerokie spektrum oddziaływania wykazuje nie tylko na poziomie komórkowym, ale także w odniesieniu do całego organizmu.

Badania naukowe potwierdzają jej działanie:

  •  antynowotworowe, ponieważ zapobiega mutacji zagrożonych kancerogenezą komórek oraz ma silne działanie antyoksydacyjne. Niemieckie Towarzystwo Onkologiczne oficjalnie poleca kurkuminę przy terapii nowotworowej. Skuteczność tej substancji zaobserwowano m. in. w nowotworze skóry, jelit, płuc, jajników oraz piersi.
  • hamujące rozwój stanów zapalnych
  •  pobudzające wydzielanie soku żołądkowego
  •  przeciwbólowe, ponieważ hamuje rozwój stanów zapalnych, a te są ściśle powiązane ze zmianą funkcjonowania tzw. receptorów bólowych.
  •  zapobiegające tworzeniu  kamieni żółciowych
  • Badania kliniczne dowodzą również , iż kurkumina poprawia stan pacjentów z chorobą Alzheimera i opóźnia rozwój tej choroby. 
  • Kurkumina pobudza również syntezę kolagenu, a tym samym ma dobroczynny wpływ na nasze błony śluzowe oraz skórę

Pierwszą i główną mocą kurkuminy jest niwelowanie istniejących stanów zapalnych, a na dodatek zapobieganie i hamowanie ich powstawania. Ponadto aktywnie wpiera ona  układ odpornościowy poprzez korzystne oddziaływanie na różne typy komórek immunologicznych. Ważną rolą jest również jej zdolność do neutralizowania w komórce szkodliwego działania reaktywnych form tlenu i azotu, oraz zwiększania ilości wewnątrzkomórkowego glutationu (specjalisty ds. antyoksydacyjnych). Jakby tego było mało ma działanie neuroprotekcyjnie oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia – zmniejsza ryzyko agregacji płytek krwi i reguluje poziom cholesterolu. Swoim dobroczynnym działaniem nie omija również przewodu pokarmowego chroniąc go przed powstaniem zaburzeń trawiennych (biegunek, wzdęć, nadkwasoty) i wpierając pracę wątroby zwiększając m.in produkcję żółci. Lista zalet wydaje się nie mieć końca…  warto jest jeszcze wspomnieć o właściwościach hamujących wzrost chorobotwórczych drobnoustrojów oraz jej udziale w gojeniu się ran skóry.

Kurkumina dostarczana wraz z pożywieniem wykazuje niewielką biodostępność ze względu na hydrofobowy charakter cząsteczki. W organizmie człowieka tworzy ciężkostrawne kompleksy, które w większości zostają wydalone. Ograniczona resorpcja kurkuminy z jelita oraz szybki rozkład w wątrobie skutkuje niewielkim jej stężeniem w osoczu. W celu rozwiązania tego problemu, a tym samym zwiększeniu przyswajalności kurkuminy w preparacie CurcuZym lntercell® zastosowano innowacyjne rozwiązanie – cząsteczki tej cennej substancji zostały skondensowane w specjalną skrobiową otoczkę, która tworzy „płaszcz ochronny” i zwiększa rozpuszczalność kurkuminy w wodzie nie powodując powstania aglomeracji (grudek), dzięki temu cząsteczki zostają przetransportowane do jelita cienkiego w nienaruszonej formie. Dopiero tam molekuły kurkuminy są stopniowo uwalniane z kapsułki i bezpośrednio wchłaniane przez komórki błony śluzowej jelit, a następnie rozdystrybuowane po całym organizmie. Bardzo ważną kwestią jest odpowiednie „towarzystwo” dla kurkuminy. Produkt CurcuZym lntercell® został wzbogacony enzymami roślinnymi: bromelainą (z ananasa) oraz papainą (z papai), które są bardzo istotne dla organizmu człowieka, szczególnie w odniesieniu do różnych reakcji biochemicznych. Charakteryzują się one m.in. wysoką aktywnością, która wzmaga działanie kurkuminy.Dopełnieniem całości tego zdrowotnego kompleksu jest witamina D3 oraz cynk – istotne elementy wspierające odporność, a w zasadzie cały organizm.

Tak skomponowana formuła dzięki odpowiednio dobranym dawką składników i specjalnej otoczce daje niezwykłą skuteczność stosowania, a co najważniejsze sprawia, iż wszystkie „kurkuminowe” moce są aktywowane i w pełni wykorzystane przez nasz organizm. To innowacyjne rozwiązanie pozwala bez żadnych ograniczeń skorzystać z szerokich właściwości kurkuminy zarówno, jeśli chodzi o działanie profilaktyczne jak i terapeutyczne.
 

Bibliografia:

[1] www.zentrum-der-gesundheit.de/gallensteine.html

[2] www.zentrum-der-gesundheit.de/kurkumin-schuetzt-gehirn-ia.html

[3] www.mp.pl/bol/wytyczne/94188,rodzaje-bolu

[4] www.authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric/

[5] www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12676044

[6] www.authoritynutrition.com/turmeric-side-effects/

oraz: www.wikipedia.de, www.wikipedia.pl

 

Źródło: Medycyna Mitochondrialna, www.imma-polska.pl